Wszyscy miłośnicy bardziej pikantnej i pikantnej shawarmy z pewnością pokochają ten gruziński przepis. Aby go wypróbować, nie musisz szukać restauracji ani Ulicznego punktu gastronomicznego. Można to zrobić samodzielnie w domu.
Składniki
- Pita - 2 liścia
- kapusta - 200 g
- ogórki - 3 kawałki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- pomidory - 3 kawałki
- kolendra - 1 pęczek
- Adjika - 0.5 CZ. l.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- czosnek (suszony) – 1 CZ. l.
- papryka - 1 łyżeczka
- Zira - 0.5 łyżeczka
- kefir - 100 ml
- czosnek - 3 ząbki
- śmietana - 80 g
- mielona kolendra - 0.5 CZ. l.
- mielona czerwona papryka - 0.5 CZ. l.
- Sol - 0.5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz kefir, śmietanę, zmiażdżony czosnek, kolendrę, pieprz i sól.
Pokrój kurczaka w paski, marynuj we wszystkich pozostałych przyprawach, a następnie smaż do miękkości.
Drobno posiekaj wszystkie warzywa.
Posmaruj chleb pita sosem.
Połóż nadzienie na chlebie pita i zwiń shawarmę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy