Lekka i smaczna zupa wieprzowa pomoże szybko zregenerować siły i zaspokoić głód przez długi czas. Proponuję ugotować go z kapustą i odrobiną sosu pomidorowego. Smażony czosnek nada potrawie lekko pikantny smak.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 400 g
- kapusta (Biała) – 300 g
- ziemniaki (średni) – 4 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- sos pomidorowy - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój i włóż do odpowiedniej wielkości patelni.
Dodaj czarny pieprz, liście laurowe i zimną wodę. Gotuj przez 40 minut po ugotowaniu.
Obierz i pokrój ziemniaki, czosnek, cebulę.
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.
Dodaj sos pomidorowy i kilka łyżek bulionu z patelni. Przetrzyj wszystko razem przez 3 minuty.
Wlej ziemniaki, kapustę i smażenie do garnka z mięsem. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj sól i po 1 minucie wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 10 minut.