Latem, kiedy nie ma jeszcze pikli, możesz zrobić winegret z lekko solonymi ogórkami. Na szczęście ich solenie zajmuje nie więcej niż dwa dni, więc nie musisz długo czekać. Jeśli ogórki są niesolone, dodaj je w większej ilości.
Składniki
- Burak (gotowane) – 300 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- ogórki (małosolne) – 4 kawałki
- zielony groszek (puszka) – Polbank
- czosnek - 2 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Olej roślinny - 5 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ugotowane ziemniaki, marchewkę i buraki.
Zielony groszek wrzuć do durszlaka, opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Pokrój lekko solone ogórki, ziemniaki, buraki i marchewkę. Umieść warzywa w głębokiej misce.
Dodaj zielony groszek, sól, mielony pieprz, olej roślinny, wyciśnij czosnek przez prasę.
Delikatnie wymieszaj winegret łyżką i połóż na talerzu do podania. Smacznego!
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy