Bez względu na to, ile eksperymentuję, najsmaczniejsza sałatka "Olivier" jest uzyskiwana z kurczakiem. Czasami oprócz mięsa dodaje się również kiełbasę, ale podoba mi się bez niej bardziej. Radzę ugotować filet tuż przed gotowaniem, więc okazuje się smaczniejszy!
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- zielony groszek (w puszkach) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 4 kawałki
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ogórki (słone) – 250 G
- majonez - 250 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Zieleń (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z kurczaka, jajka, ogórki, ziemniaki i marchewkę na małe kostki.
Groszek wrzuć do durszlaka, opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Połącz groszek, jajka, ziemniaki, marchewkę, filet z kurczaka i ogórki w głębokiej misce.
Dodaj zmielony pieprz, sól, majonez i delikatnie wymieszaj sałatkę, aby uniknąć zmiażdżenia warzyw.
Połóż Oliviera na talerzu do serwowania i udekoruj gałązką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy