przekąski 07.07.2023

hummus Masza

55 min
2 porcje
Hummus z fasoli mung
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

W kuchni azjatyckiej często używa się Fasoli mung. Ma delikatny orzechowy smak i ma pozytywny wpływ na pracę całego organizmu. Proponuję dziś zrobić hummus z fasoli mung. Ta przekąska jest niezwykle popularna wśród wegetarian.

Składniki

  • Mash - 350 g
  • Zieleń - 20 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • tahini - 2 art.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • Zira - 0,5 łyżeczka
  • papryka - 0,5 CZ. l.
  • sól - do smaku
  • woda - 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Mung opłucz, umieść na patelni i przykryj zimną wodą. Gotuj przez 45 minut na małym ogniu.

Weź szklankę bulionu, spuść resztę płynu.

Drobno posiekaj zioła i obrany czosnek.

Umieść mung, czosnek, zioła i pastę tahini w misce blendera.

Dodaj sok z cytryny, zirę, sól i połowę oleju. Zmiel na gładką konsystencję. Jeśli hummus jest gęsty, dodaj bulion i wymieszaj.

Umieść ciecierzycę na talerzu, przykryj pozostałym olejem i posyp papryką.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy