W kuchni azjatyckiej często używa się Fasoli mung. Ma delikatny orzechowy smak i ma pozytywny wpływ na pracę całego organizmu. Proponuję dziś zrobić hummus z fasoli mung. Ta przekąska jest niezwykle popularna wśród wegetarian.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mung opłucz, umieść na patelni i przykryj zimną wodą. Gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Weź szklankę bulionu, spuść resztę płynu.
Drobno posiekaj zioła i obrany czosnek.
Umieść mung, czosnek, zioła i pastę tahini w misce blendera.
Dodaj sok z cytryny, zirę, sól i połowę oleju. Zmiel na gładką konsystencję. Jeśli hummus jest gęsty, dodaj bulion i wymieszaj.
Umieść ciecierzycę na talerzu, przykryj pozostałym olejem i posyp papryką.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy