W kuchni japońskiej istnieje kilka rodzajów sushi, które są przygotowywane bez ryb, mięsa i sera. Dziś proponuję skupić się na prostym przepisie na wegańskie bułki. Do pracy potrzebujesz gotowanego ryżu, nori, dojrzałego awokado, pomidora i liścia sałaty.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 200 g
- awokado - 1 rzecz
- pomidory - 1 rzecz
- sałata - 1 liść
- sok z cytryny - 1 art.
- nori - 1 liść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Awokado przekrój na pół, obierz i pestkę.
Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Obierz i pokrój pomidora.
Rozłóż bambusową matę na stole, umieść arkusz nori błyszczącą stroną do dołu.
Ułóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Przykryj wierzch liściem sałaty.
Ułóż plastry pomidora i awokado na szerokiej krawędzi paskiem.
Pomagając sobie matą, zwiń ciasną rolkę.
Pokrój bułkę na małe kawałki i połóż na talerzu. Podawać z wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy