Zwracam uwagę na kolejne oryginalne danie kuchni japońskiej-Onigiri z grzybami. Jest przygotowywany łatwiej niż sushi i bułki. Możesz tworzyć Trójkąty ręcznie lub za pomocą specjalnych form, które są sprzedawane w prawie każdym sklepie.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 300 g
- Grzyby - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut, często mieszając.
Schłodzić smażone grzyby i przenieść do osobnego pojemnika.
Dodaj sól, pieprz, śmietanę i wymieszaj.
Połóż kilka łyżek gotowanego ryżu na stole i uformuj małą tortillę.
Dodaj trochę smażonych grzybów, przykryj 1 łyżką ryżu i uformuj Trójkąt.
Powtórz procedurę z pozostałymi półfabrykatami.
Pokrój nori w szerokie paski.
Owiń każdy trójkąt ryżowy paskiem nori.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy