Klasyczne krokiety ziemniaczane to niesamowite znalezisko kuchni francuskiej. To wszechstronna przekąska lub przystawka, która rozlewa się dosłownie na naszych oczach. W przeciwieństwie do większości innych potraw smażonych w głębokim tłuszczu, można je nawet podgrzać i pozostają smaczne.
Składniki
- ziemniaki - 2-3 kawałki
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 2 art.
- bułka tarta - 2 art.
- masło - 1 art.
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki, grubo posiekaj i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Oddziel białko od żółtka i ubij białko w pianę trzepaczką.
Wyślij żółtko do ziemniaków i zetrzyj je na puree. Dodaj tam zioła i masło.
Rozwałkuj kulki wielkości orzechów i zwiń w mące, a następnie w białku, a następnie w bułce tartej.
Smaż je na oleju roślinnym, aż będą miały ładny złoty odcień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy