Bezmięsna shawarma też może być sycąca. Istnieje wiele opcji gotowania, ale proponuję zatrzymać się na przepisie ze smażonymi pieczarkami i serem. Planując czas gotowania, pamiętaj, że serwowana przekąska jest zdecydowanie gorąca.
Składniki
- Pita (cienki) – 4 kawałki
- pieczarki - 300 g
- ser (solidny) – 200 g
- cebula (duży) – 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- gałka muszkatołowa - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka - 4 gałązki
- majonez - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pieczarki opłucz i drobno posiekaj.
Pokrój twardy ser na cienkie talerze.
Posiekaj natkę pietruszki i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć zniknie.
Posyp solą, natką pietruszki, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszaj.
Rozłóż chleb pita na stole i użyj silikonowego pędzla, aby nałożyć cienką warstwę majonezu.
Połóż smażone pieczarki na trzeciej części szerokiej krawędzi chleba pita.
Przykryj grzyby talerzami sera, wsuń luźne boki do środka i zwiń chleb pita w ciasną bułkę. Powtórz z resztą pita i nadzieniem.
Usmaż gotową shawarmę na suchej patelni przez 3 minuty z każdej strony. W tym czasie ser będzie miał czas na dobre stopienie.