Spośród setek i tysięcy opcji kawioru warzywnego uważam ten za jeden z najbardziej oryginalnych. Ma zupełnie inny smak i konsystencję – a wszystko dzięki szpinakowi, kolendrze i orzechom w kompozycji. Podawaj z chlebem lub tartletami.
Składniki
- bakłażany - 5 sztuk
- orzechy włoskie - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- szpinak - 0.5 pęczek
- kolendra - 0.5 pęczek
- koperek - 0.5 pęczek
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet balsamiczny - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz umyte bakłażany w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie. Wygodnie jest sprawdzić gotowość za pomocą zapałki.
Gdy są jeszcze gorące, zdejmij skórkę i zmiel w blenderze.
Posiekaj orzechy osobno i osobno-wszystkie warzywa z czosnkiem.
Drobno posiekaj cebulę, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor i dodaj do niej orzechy.
Po kilku minutach dodaj bakłażana, a po kilku dodaj sól i pieprz.
Na samym końcu dodaj zioła i posiekaną ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj kawior i dopraw do smaku balsamicznym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy