Proponuję nieklasyczną odmianę popularnej francuskiej przekąski. Nazywanie jej krokietami może nie być całkowicie poprawne, ale to w żaden sposób nie umniejsza jej zalet! Dzięki wyrazistemu smakowi brokuły są bardzo niezwykłe!
Składniki
- brokuły - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- sól - 1 szczypta
- parmezan - 50 g
- bułka tarta - 100 g
- Olej roślinny - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż brokuły na różyczki, gotuj we wrzącej wodzie do miękkości i zetrzyj.
Dodaj sól, jajka, starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa okaże się bardzo płynna, dodaj łyżkę lub drugą bułkę tartą.
Uformuj puree w małe kulki lub tortille – jak wygodniej.
Obtocz każdy krokiet w bułce tartej i usmaż na oleju roślinnym ze wszystkich stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy