Najdelikatniejszy suflet jest przygotowywany szybko i łatwo, ale okazuje się znacznie ciekawszy niż zwykła pieczona pierś. Nawet dzieci są nim zachwycone! Zwłaszcza jeśli bawisz się serwowaniem i dekorujesz wszystko pięknymi postaciami ze świeżych warzyw.
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- masło - 20 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- pietruszka - 3 gałązki
- bułka tarta - 3 art.
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij wszystkie folie i tłuszcz z fileta i zmiel go w blenderze. Możesz przejść przez drobną siatkę maszynki do mięsa.
Dodaj sól, posiekane zioła i bułkę tartą i dobrze wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek. Natychmiast wyślij żółtka do mięsa mielonego i ponownie wymieszaj.
Ubij białka mikserem na szczyty i delikatnie włóż do masy z kurczaka.
Posmaruj foremki masłem i napełnij je mielonym mięsem.
Piecz suflet przez 20-25 minut w 170 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy