Zimne przekąski w pita to moja ulubiona historia. Można je pokroić w podkładki i dalej robić z nimi wszystko. Podaję je na święta, zabieram na piknik, a nawet do pracy jako szybką i wygodną przekąskę.
Składniki
- paluszki krabowe - 250 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- ser topiony - 80 g
- majonez - 2 art.
- Zieleń - 1 pęczek
- ogórki - 1 rzecz
- Pita - 1 rzecz
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj jajka do miękkości, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Na tej samej tarce zetrzyj ser, posiekaj paluszki krabowe i wymieszaj wszystkie składniki.
Tam też dodaję majonez, posiekane zioła i przyprawy do smaku.
Pokrój ogórek w cienkie paski.
Rozłóż chleb pita, posmaruj go równomiernie masą kraba i ułóż kostki ogórka z jednej strony wzdłuż krawędzi.
Przytnij nadzienie i zwiń ciasną bułkę z ogórkami na środku. Natychmiast zawiń go w folię spożywczą i mocno skręć krawędzie.
Wyślij bułkę na godzinę do lodówki, aby trochę się zestaliła i namoczyła. Następnie możesz go pokroić ostrym nożem.