Brak octu lub cytryny wcale nie jest powodem do rezygnacji z koreańskiej marchewki. Przygotuj swoją ulubioną przekąskę z kwasem cytrynowym! Należy go wstępnie wymieszać z olejem i dodać do marchwi w postaci kwaśnej marynaty.
Składniki
- marchew - 800 g
- czosnek - 3 ząbki
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 5 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.
Dodaj sól, przyprawy i wymieszaj, dokładnie ugniatając marchewki rękami.
W osobnym pojemniku połącz olej, kwas cytrynowy, cukier i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, aby kryształy cukru i kwasu miały czas na rozpuszczenie.
Wlej powstałą marynatę do marchewki i dobrze wymieszaj. Przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na dwie godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy