Takie bułki z krewetkami i warzywami są nie tylko bardzo smaczne, ale także piękne. Wygodne jest również to, że odpowiednie są tutaj krewetki o różnych rozmiarach-wystarczy zmienić ich liczbę w nadzieniu. Podczas serwowania dodaj japoński majonez lub ulubiony ostry sos.
Składniki
- okrągły ryż - 120 g
- woda - 250 ml
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- krewetki - 160 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- bułka tarta - 2 art.
- sałata - 4 liścia
- awokado - 1 rzecz
- kawior rybny - 4 art.
- ogórki - 1 rzecz
- nori - 4 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ryż we wrzącej wodzie, aż go wchłonie. Dopraw octem, dodaj cukier i sól i wymieszaj.
Ubij jajko. Zanurz obrane krewetki w jajku, a następnie w bułce tartej i usmaż.
Połóż warstwę ryżu na arkuszu nori. Na nim z jednej strony łyżka kawioru rybnego, a na wierzchu liść sałaty, pokrojone w paski ogórki i awokado z krewetkami.
Zwinąć ciasną rolkę za pomocą maty i pokroić nożem zwilżonym wodą. Zrób to samo z resztą bułek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy