W weekendy często rozpieszczam rodzinę pysznym jedzeniem. Ostatnio gotowałem julienne z kurczakiem i boczniakami. Ponieważ grzyby te są twardsze niż zwykłe grzyby, musiały być duszone nieco dłużej niż zwykle. Jeśli nie masz na to czasu, używaj tylko miękkich części boczniaków.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 500 g
- boczniaki - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- mąka - 3 art.
- ser - 200 g
- masło - 100 g
- śmietana - 1 szklanka
- mleko - 1 szklanka
- gałka muszkatołowa - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ugotowany filet, boczniaki i obraną cebulę. Zetrzyj ser.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj boczniaki i gotuj przez 10 minut, często mieszając.
Osobno na suchej patelni podsmaż mąkę na złoty kolor.
Na patelni z boczniakami dodaj mąkę, śmietanę, mleko, przyprawy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Dusić wszystko razem przez 15 minut.
Włóż filety z kurczaka i smażone grzyby do wysmarowanych kokilek.
Posyp serem i piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.