W weekendy często rozpieszczam rodzinę pysznym jedzeniem. Ostatnio gotowałem julienne z kurczakiem i boczniakami. Ponieważ grzyby te są twardsze niż zwykłe grzyby, musiały być duszone nieco dłużej niż zwykle. Jeśli nie masz na to czasu, używaj tylko miękkich części boczniaków.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 500 g
 - boczniaki - 500 g
 - cebula - 2 kawałki
 - czosnek - 2 ząbki
 - mąka - 3 art.
 - ser - 200 g
 - masło - 100 g
 - śmietana - 1 szklanka
 - mleko - 1 szklanka
 - gałka muszkatołowa - do smaku
 - mielony czarny pieprz - do smaku
 - sól (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ugotowany filet, boczniaki i obraną cebulę. Zetrzyj ser.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj boczniaki i gotuj przez 10 minut, często mieszając.
Osobno na suchej patelni podsmaż mąkę na złoty kolor.
Na patelni z boczniakami dodaj mąkę, śmietanę, mleko, przyprawy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Dusić wszystko razem przez 15 minut.
Włóż filety z kurczaka i smażone grzyby do wysmarowanych kokilek.
Posyp serem i piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.