przekąski 26.06.2023

Julienne z kurczakiem i boczniakami

40 min
4 porcje
Julienne z kurczakiem i boczniakami
myviewpoint, stock.adobe.com
0

W weekendy często rozpieszczam rodzinę pysznym jedzeniem. Ostatnio gotowałem julienne z kurczakiem i boczniakami. Ponieważ grzyby te są twardsze niż zwykłe grzyby, musiały być duszone nieco dłużej niż zwykle. Jeśli nie masz na to czasu, używaj tylko miękkich części boczniaków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ugotowany filet, boczniaki i obraną cebulę. Zetrzyj ser.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj boczniaki i gotuj przez 10 minut, często mieszając.

Osobno na suchej patelni podsmaż mąkę na złoty kolor.

Na patelni z boczniakami dodaj mąkę, śmietanę, mleko, przyprawy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Dusić wszystko razem przez 15 minut.

Włóż filety z kurczaka i smażone grzyby do wysmarowanych kokilek.

Posyp serem i piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy