Bardzo obfite danie z dostępnych produktów. Pasztet z wątróbki drobiowej ze smalcem jest soczysty i smaczny. Można go posmarować chlebem lub solonymi krakersami. A konsystencja przekąski pozwala jej używać do napełniania profiteroles i tartlets.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 500 g
- smalec (świeże) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- mleko - 100 ml
- tymianek - 1 gałązka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz smalec i drobno posiekaj.
Posiekaj tymianek, obraną cebulę i czosnek.
Połóż smalec na patelni i na małym ogniu roztop tłuszcz.
Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj wątrobę i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej mleko, dodaj sól, tymianek, mielony pieprz i czosnek. Dusić przez 2-3 minuty i wyłączyć ogrzewanie.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy