Czy podczas diety ciągle odczuwasz głód? Najprawdopodobniej brakuje Ci białka roślinnego. Możesz to nadrobić, dodając rośliny strączkowe do swojej diety. Na przykład możesz zrobić pasztet sojowy. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
- Soja - 250 g
- orzechy - garść
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- ocet jabłkowy - 2 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 1,2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namoczyć soję przez 4 godziny w zimnej wodzie.
Wrzuć do durszlaka, spłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut na średnim ogniu.
Weź 100 ml wywaru, spuść resztę. Usuń soję do ostygnięcia.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie półprzezroczysty.
W misce blendera umieść gotowaną soję, pieczeń, orzechy i obrany ząbek czosnku.
Dodaj ocet, sól, mielony pieprz i zmiel na gładką konsystencję.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy