Myślę, że już zgadłeś, że do tej przekąski potrzebne będą gotowane ziemniaki i tuńczyk w puszce. Postanowiłam zrobić bułki mimozy, dodając trochę lekko solonego łososia. Moim zdaniem czerwona ryba tutaj absolutnie nie jest zbędna.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 100 g
- mleko - 200 ml
- masło (miękka) – 10 g
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka solą i cukrem.
Dodaj miękkie masło, ciepłe mleko, przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko dobrze ubij.
Wlej ciasto małymi porcjami na rozgrzaną patelnię i smaż, aż będzie ugotowane z obu stron.
Posiekaj łososia, obrane ziemniaki i cebulę.
Włóż tuńczyka do miski i dobrze zetrzyj widelcem.
Dodaj ziemniaki, cebulę, sól, mielony pieprz i wymieszaj.
Rozłóż naleśnik na desce, ułóż kawałki łososia i dodaj półfabrykat z ziemniakami.
Zwinąć ciasną rolkę i pokroić na porcje. Powtórz procedurę z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.