Po ciepłych letnich deszczach kurki zaczynają pojawiać się masowo w środku lata. Robią zupy, ciasta, frytki i gulasze. A kurki tworzą zaskakująco smaczny pasztet grzybowy. Zróbmy to dzisiaj i przygotujmy!
Składniki
- kurki - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - 3 art.
- masło - 40 g
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kurki dokładnie wyczyść, posortuj i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój grzyby i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie półprzezroczyste.
Dodaj kurki i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Wlać śmietanę, posypać przyprawami, solą i dusić wszystko razem przez 5 minut.
Przenieś smażone grzyby do miski blendera i dobrze posiekaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy