Dlaczego nie rozpocząć dnia od francuskiej kanapki Croc-Madame. Nie, Nie musisz iść do kawiarni, z tym przepisem z łatwością sam go ugotujesz. Aby jajko nie rozmazało się podczas smażenia, użyj porcji patelni lub specjalnej formy.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser - 100 g
- szynka - 100 g
- musztarda - 2 art.
- masło - 20 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- chleb - 4 kawałek
- masło - 50 g
- śmietana - 100 ml
- mąka - 2 art.
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - 0,3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na porcjowanej patelni rozpuść masło.
Delikatnie rozbij jajko, aby uniknąć uszkodzenia żółtka i usmaż.
Po ustawieniu białka wyłącz ogrzewanie, posyp solą i pieprzem.
Pokrój ser i szynkę na cienkie plasterki.
Posmaruj chleb musztardą, ułóż ser i szynkę.
Przełóż na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj ciepłą śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i gotuj do pożądanej gęstości, często mieszając.
Wyjmij kanapki z piekarnika, polej sosem, ułóż smażone jajko na wierzchu.