Różowy łosoś to bardzo smaczna, zdrowa i umiarkowanie tłusta ryba. Jeśli to możliwe, staram się często go gotować. Ostatnio robiłam pasztet z różowego łososia. W domu okazało się po prostu doskonałe. Teraz dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem.
Składniki
- różowy łosoś (filet) – 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- masło - 50 g
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z różowego łososia i umieść na patelni.
Dodaj wodę, liść laurowy i gotuj przez 20 minut.
Połóż rybę na talerzu i odłóż na bok do ostygnięcia.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Umieść gotowanego różowego łososia, smażoną cebulę, sól i przyprawy w misce blendera. Zmiel na gładką konsystencję.
Dodaj sok z cytryny, kilka łyżek pozostałego bulionu i jeszcze raz wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy