Pikantna i pikantna marynowana papryka pobudza apetyt jednym rodzajem. Chodzi o kolory, jasną błyszczącą teksturę i oczywiście specjalne sekrety gotowania. Dzielę się z wami moją ulubioną marynatą i sztuczkami.
Składniki
- papryka - 6 sztuk
- czosnek - 4 ząbki
- pietruszka - 0.5 pęczek
- oliwa z oliwek - 3 art.
- ocet winny - 1.5 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
- włoskie zioła - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj paprykę, połóż ją na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz przez 15 minut, Odwróć na drugą stronę i upiecz tyle samo. Powinny pojawić się apetyczne opalenizny.
Natychmiast zawiąż gorącą paprykę w torebce i pozostaw na kolejne 15 minut. Następnie usuń skórę – już dobrze odchodzi.
Pokrój paprykę w paski i odcedź cały sok do marynaty.
Zmiel czosnek i natkę pietruszki, dodaj do kawałków pieprzu.
Wymieszaj pozostały sok z oliwą z oliwek, octem winnym, solą i przyprawami.
Zalej paprykę marynatą, ostudź, szczelnie zamknij i pozostaw na noc w lodówce.