Z jakiegoś powodu pikantna sałatka jest najczęściej przygotowywana z marchwi. Ale buraki po koreańsku są nie mniej smaczne. Proponuję przygotować przekąskę według tego przepisu i przekonać się o moich słowach z własnego doświadczenia. Możesz użyć zarówno gotowanych, jak i surowych buraków.
Składniki
- Burak (gotowane) – 500 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona czerwona papryka - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- Sezam - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki i zetrzyj na specjalnej tarce.
Posyp cukrem, przyprawami i wymieszaj.
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1,5-2 minuty.
Usuń cebulę, rozgrzanym olejem polej posiekane buraki. Mieszaj, przykryj i odłóż na bok na 5 minut.
Dodaj sok z cytryny, czosnek, sól przepuszczoną przez prasę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Gotowe buraki w stylu koreańskim posyp sezamem i wstaw do lodówki na 2 godziny.