Jeśli nadal rzadko kupujesz szparagi, ponieważ nie wiesz, jak je ugotować – dzielę się świetną opcją. Taka zupa puree nieco przypomina coś pomiędzy cebulą a fasolą. Łatwiej jest spróbować raz, niż wyjaśnić słowami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj ziemniaki i łodygi szparagów, a ogony szparagów odłóż na bok.
Zagotuj wodę i gotuj szczyty szparagów przez 2-3 minuty.
Pokrój szalotkę i smaż na złoty kolor na oliwie z oliwek.
Dodaj ziemniaki i łodygi szparagów i smaż przez 7-8 minut.
Wlej białe wino i pozwól mu odparować.
Dodaj bulion i gotuj zupę przez 15 minut po ugotowaniu na średnim ogniu.
Dodaj wierzchołki szparagów, gotuj przez kolejne 5 minut i zmiksuj zupę blenderem.
Wlej ciepłą śmietanę i dopraw do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy