Jakich odmian na ten temat nie spotkałem! Ostatnio na przykład natknąłem się na słodkie bułki naleśnikowe z nadzieniem twarogowo-jagodowym. Taką przekąskę można podać jako deser, przygotować na przyjęcie dla dzieci lub po prostu zadowolić rodzinę oryginalnym śniadaniem.
Składniki
na naleśniki:
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 160 g
- mleko - 350 ml
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny - 1 art.
do nadzienia:
- twaróg - 250 g
- śmietana - 3 art.
- cukier puder - 3 art.
- truskawka - 100 G
- czarna porzeczka (duży) – 100 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj przesianą mąkę, wanilinę, olej roślinny i ciepłe mleko. Mieszaj, aż będzie gładka.
Wlać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć do miękkości z obu stron. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.
Przetrzyj twaróg przez sito, wymieszaj ze śmietaną i cukrem pudrem.
Rozłóż masę twarogową na naleśniku.
Z jednej strony ułóż Pasek jagód.
Zwiń rolkę i pokrój na małe kawałki. Zrób to samo z resztą naleśników i nadzieniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy