Dzielę się z wami wynikami mojego kolejnego eksperymentu kulinarnego. Tym razem gotowałam fasolę po koreańsku. Aby przekąska była ładniejsza, użyłam kilku rodzajów fasoli, a nawet trochę ciecierzycy. Smak okazał się interesujący, bogaty i umiarkowanie ostry.
Składniki
- fasola (puszka) – 500 g
- ciecierzyca (w puszkach) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Zieleń (Dowolna) – 10 g
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet winny - 2 art.
- miód - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- Zira - 0,5 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Otwórz fasolę i ciecierzycę w puszkach, wrzuć do durszlaka, spłucz.
Drobno posiekaj ostrą paprykę, zioła i obraną cebulę.
Połącz fasolę, ciecierzycę, zmiażdżone składniki i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj cukier, sól, miód, sos sojowy, ocet, olej i przyprawy. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 4 do 5 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy