przekąski 22.01.2022

Mapo Tofu

25 min
4 porcje
Mapo Tofu
CHZU, stock.adobe.com
0

Danie Koronowe kuchni syczuańskiej przyciąga swoim złożonym i bogatym smakiem. Tofu jest doskonale nasycone przyprawami i sosem, dzięki czemu jest naprawdę pyszne. Pikantna i aromatyczna przekąska doskonale pobudza apetyt!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój Tofu w kostkę około 1 cm.

Połącz bulion z kurczaka, pastę fasolową, olej sezamowy, skrobię, sos sojowy i cukier.

Podgrzej wok lub patelnię i smaż czosnek z imbirem na oleju rzepakowym przez 10-15 sekund, mieszając.

Dodaj mięso mielone i smaż przez kolejne 3-5 minut, ciągle rozbijając grudki.

Zmniejsz ogień do średniego, dodaj tofu, zmielony pieprz i mieszankę sosu sojowego.

Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Zdejmij Mapo Tofu z ognia i posyp zieloną cebulą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy