Danie Koronowe kuchni syczuańskiej przyciąga swoim złożonym i bogatym smakiem. Tofu jest doskonale nasycone przyprawami i sosem, dzięki czemu jest naprawdę pyszne. Pikantna i aromatyczna przekąska doskonale pobudza apetyt!
Składniki
- mielona wieprzowina - 450 g
- Tofu - 400 g
- pieprz cayenne (lepiej-syczuański – – 2 łyżeczka
- rosół z kurczaka - 1 szkło
- skrobia kukurydziana - 2 art.
- pasta miso (lub dobadzian) – 3 art.
- olej sezamowy - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- czosnek - 4 ząbki
- olej rzepakowy - 2 art.
- brązowy cukier - 1 art.
- imbir (root) – 2.5 zobacz
- szczypiorek - 0.5 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój Tofu w kostkę około 1 cm.
Połącz bulion z kurczaka, pastę fasolową, olej sezamowy, skrobię, sos sojowy i cukier.
Podgrzej wok lub patelnię i smaż czosnek z imbirem na oleju rzepakowym przez 10-15 sekund, mieszając.
Dodaj mięso mielone i smaż przez kolejne 3-5 minut, ciągle rozbijając grudki.
Zmniejsz ogień do średniego, dodaj tofu, zmielony pieprz i mieszankę sosu sojowego.
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Zdejmij Mapo Tofu z ognia i posyp zieloną cebulą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy