Wraz z żabimi udkami i szampanem kuchnia francuska kojarzy się z pasztetem z gęsiej wątróbki. Wykwintny przysmak podaje się na talerzu, układając osobno kromki białego chleba i masło. Do przystawki zaleca się wino deserowe.
Składniki
- wątróbka Gęsia - 1 kg
- szalotka - 150 g
- śmietana - 200 ml
- Ghee - 25 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokim kotle rozgrzej ghee.
Dodaj wątróbkę gęsią i smaż przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej śmietanę i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Szalotki obrać i drobno posiekać.
Umieść na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż na złoty kolor.
W misce blendera umieść gęsią wątróbkę i pieczeń.
Dodaj sól, przyprawy i zmiel na gładką konsystencję.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy