przekąski 05.07.2023

Chudy pasztet z fasoli

50 min
2 porcje
Chudy pasztet z fasoli
Anna81, stock.adobe.com
0

Zazwyczaj kanapki są przygotowywane z kiełbasą i serem, ale w poście te produkty są zabronione, więc musisz szukać alternatywy. Godną opcją byłby chudy pasztet z fasoli. Obfita przekąska szybko i przez długi czas łagodzi głód.

Składniki

  • fasola (sucha) – 300 g
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • Olej roślinny - 30 ml
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • czarny pieprz - 2 groszek
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda - 1,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę przez 4 godziny.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i przenieś do garnka z czystą wodą.

Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Weź 1 szklankę wywaru, spuść resztę płynu.

Usuń liść laurowy i czarny pieprz, usuń fasolę do ostygnięcia.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie półprzezroczysty.

Umieść gotowaną fasolę, smażoną i obrany czosnek w głębokiej misce. Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.

Dodaj sól, mielony pieprz i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiel. Na tym etapie możesz zrobić pasztet, dodając pozostały bulion.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy