Trudno sobie wyobrazić ucztę bez tej popularnej przekąski. Każda gospodyni ma swój własny, sprawdzony przez lata przepis. Lubię gotować marchewki z octem winnym. Smak jest łagodniejszy, a danie bardziej soczyste. Chociaż wiele zależy oczywiście od samego warzywa.
Składniki
- marchew (soczysty) – 800 g
- czosnek - 3 ząbki
- ocet winny - 2 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - do smaku
- cukier - 2 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, ocet winny i wymieszaj. Przykryj i odłóż na bok na 10-15 minut.
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Dodaj kolendrę, czerwoną paprykę i po 30 sekundach zdejmij z ognia.
Wlej gorący olej do miski z marchewką, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj. Przed podaniem marchewki należy odstawić do lodówki na 1,5-2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy