W kuchni tureckiej bardzo popularne są różne pasty do chleba lub chleba pita. Jedną z nich chcę się dziś z wami podzielić. Dobra alternatywa dla gotowych konserw sklepowych o wątpliwym składzie. A przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki
- Chili - 2 kawałki
- cytryna - 0.5 kawałki
- cukier - 1 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- Syrop z granatów - 3 art.
- Zira - 0.5 łyżeczka
- papryka - 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- bułka tarta - 65 g
- orzechy włoskie - 0.75 szklanki
- oliwa z oliwek - 6 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę na pół, usuń środek i wyślij paprykę na 15 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni.
Obierz paprykę.
Osusz orzechy na suchej patelni.
Posiekaj cebulę i czosnek i smaż na oleju do miękkości.
Wyślij wszystkie składniki do blendera i ubij pastę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy