Jeśli nie ma czasu na długie gotowanie mięsa, zrób zupę z klopsikami. Nieco ponad pół godziny i apetyczne danie jest już na stole. Nie dodawaj jajek, kaszy manny, ziemniaków ani cebuli do mięsa mielonego. Jak dla mnie smak zupy tylko ucierpi.
Składniki
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- seler (łodygi) – 100 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2 L
na klopsiki:
- mielona wieprzowina - 250 g
- czosnek - 1 ząbek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój seler, marchewkę i obrane ziemniaki.
Połącz mieloną wieprzowinę, czosnek, sól i mielony pieprz przepuszczony przez prasę. Ugniataj długo i dokładnie: masa powinna być jak najbardziej jednorodna.
Zbierz mięso mielone łyżką i uformuj dłońmi klopsiki tej samej wielkości.
Zagotuj bulion, Wrzuć klopsiki, ziemniaki i gotuj przez 10 minut.
Dodaj marchewki, seler i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Sól i wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy