Dedykowany wszystkim fanom marynowanych warzyw! Marchew, buraki, ogórki - to wszystko od dawna znane i sprawdzone. Ale co z bardziej oryginalnymi opcjami? Złap przepis na jasną i zdrową marynowaną zieloną fasolkę z musztardą Dijon!
Składniki
- fasolka szparagowa - 300 g
- woda (do marynaty) – 100 ml
- pietruszka - 0.5 pęczek
- musztarda Dijon - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 2 szczypta
- ocet (9%) – 1 art.
- czosnek - 1 ząbek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz fasolę i gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Świeże gotowane 15-20 minut, mrożone-10 minut.
Usuń kucyki, grubo posiekaj i przenieś fasolę do garnka lub pojemnika.
Wyślij tam posiekaną natkę pietruszki.
Połącz wodę, olej, musztardę, cukier, sól, ocet, pieprz i zmiażdżony czosnek.
Zalej zieloną fasolkę marynatą, wymieszaj i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy