przekąski 22.01.2022

marynowana zielona fasola z musztardą Dijon

25 min
3 porcje
Marynowana fasolka szparagowa z musztardą Dijon
teleginatania, stock.adobe.com
0

Dedykowany wszystkim fanom marynowanych warzyw! Marchew, buraki, ogórki - to wszystko od dawna znane i sprawdzone. Ale co z bardziej oryginalnymi opcjami? Złap przepis na jasną i zdrową marynowaną zieloną fasolkę z musztardą Dijon!

Składniki

  • fasolka szparagowa - 300 g
  • woda (do marynaty) – 100 ml
  • pietruszka - 0.5 pęczek
  • musztarda Dijon - 2 art.
  • Olej roślinny - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 2 szczypta
  • ocet (9%) – 1 art.
  • czosnek - 1 ząbek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz fasolę i gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Świeże gotowane 15-20 minut, mrożone-10 minut.

Usuń kucyki, grubo posiekaj i przenieś fasolę do garnka lub pojemnika.

Wyślij tam posiekaną natkę pietruszki.

Połącz wodę, olej, musztardę, cukier, sól, ocet, pieprz i zmiażdżony czosnek.

Zalej zieloną fasolkę marynatą, wymieszaj i pozostaw na jeden dzień w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy