Kuchnia japońska to nie tylko sushi i bułki. Spróbuj zrobić słodkie Trójkąty ryżowe Onigiri. Smak nie jest gorszy, a kłopoty są znacznie mniejsze. Zachowaj prosty i szybki przepis na Onigiri z rybą w domu.
Składniki
- ryż - 2 szklanki
- woda - 2 szklanki
- tuńczyk (w puszkach) – 1 Bank
- cebula - 0,5 szt.
- ser twarogowy - 3 art.
- nori - 1 liść
- masło - 1 art.
- ocet ryżowy - 40 ml
- sól - do smaku
- cukier - 3 łyżeczka
- Sezam (biały i czarny) – szczypta
- sos sojowy - do zgłoszenia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz, zalej wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmij z ognia i bez otwierania pokrywek pozostaw do zaparzenia.
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z tuńczykiem i twarogiem.
Do sosu wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól, dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści i włóż do ryżu. Wymieszaj i ostudź.
Uformuj Onigiri: uformuj kulkę z ryżu, zrób wgłębienie, włóż nadzienie do środka. Zawiń ciasto ryżowe i nadaj mu kształt trójkąta.
Pokrój arkusz nori na małe prostokąty, zawiń Onigiri na dole. Lekko zwilż wierzchołek trójkąta wodą i zanurz w nasionach sezamu.
Gotowe Onigiri z rybą podawaj z sosem sojowym.