przekąski 01.12.2022

Onigiri z rybą

40 min
4 porcje
Onigiri z rybą
pada smith, stock.adobe.com
0

Kuchnia japońska to nie tylko sushi i bułki. Spróbuj zrobić słodkie Trójkąty ryżowe Onigiri. Smak nie jest gorszy, a kłopoty są znacznie mniejsze. Zachowaj prosty i szybki przepis na Onigiri z rybą w domu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz, zalej wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmij z ognia i bez otwierania pokrywek pozostaw do zaparzenia.

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z tuńczykiem i twarogiem.

Do sosu wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól, dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści i włóż do ryżu. Wymieszaj i ostudź.

Uformuj Onigiri: uformuj kulkę z ryżu, zrób wgłębienie, włóż nadzienie do środka. Zawiń ciasto ryżowe i nadaj mu kształt trójkąta.

Pokrój arkusz nori na małe prostokąty, zawiń Onigiri na dole. Lekko zwilż wierzchołek trójkąta wodą i zanurz w nasionach sezamu.

Gotowe Onigiri z rybą podawaj z sosem sojowym.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy