Frytki są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Ale to, bądźmy szczerzy, nie jest najzdrowszym produktem. Ale oferuję ci oryginalne rozwiązanie: słodką i pikantną dynię z solą i przyprawami. Ze względu na to, że jest pieczony, a nie smażony, jest również zdrowy.
Składniki
- Dynia - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój w cienkie kostki, jak frytki.
Włóż do głębokiej miski, przykryj przyprawami i posiekanym czosnkiem i dodaj olej. Dokładnie wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż plastry dyni tak, aby się nie stykały.
Wyślij go do piekarnika na 10-12 minut w 180 stopniach, a następnie zwiększ temperaturę do 200 i gotuj przez kolejne 5 minut.
Podawaj paluszki dyniowe z ulubionym sosem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy