przekąski 19.06.2023

Rolada z kurczaka w butelce z żelatyną

50 min
6 porcji
Rolada z kurczaka w butelce z żelatyną
Natalia Hanin, stock.adobe.com
0

Zamiast znudzonego galaretowatego mięsa ugotuj bułkę z kurczaka w butelce z żelatyną. Gotuję go z udek i filetów. Jeśli lubisz grubsze, dodaj trochę boczku lub słonego smalcu. Dla wygody polecam używanie butelek z szeroką szyjką.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść filet z kurczaka i udka na patelni.

Dodaj wodę, przyprawy, sól i gotuj przez 30 minut. Podczas gotowania należy usunąć brudną pianę.

Oddziel mięso od kości i drobno posiekaj.

Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody i odstawić na 15 minut.

Odcedź bulion, dodaj półfabrykat z żelatyną i wymieszaj.

Włóż mięso do butelki i napełnij bulionem. Zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij.

Schłodzić obrabiany przedmiot i przechowywać w lodówce przez 6 godzin.

Ostrożnie pokrój butelkę, wyjmij bułkę i pokrój na porcje.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy