Zamiast znudzonego galaretowatego mięsa ugotuj bułkę z kurczaka w butelce z żelatyną. Gotuję go z udek i filetów. Jeśli lubisz grubsze, dodaj trochę boczku lub słonego smalcu. Dla wygody polecam używanie butelek z szeroką szyjką.
Składniki
- udka z kurczaka - 1 kg
- filet z kurczaka - 500 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- żelatyna - 50 g
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść filet z kurczaka i udka na patelni.
Dodaj wodę, przyprawy, sól i gotuj przez 30 minut. Podczas gotowania należy usunąć brudną pianę.
Oddziel mięso od kości i drobno posiekaj.
Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody i odstawić na 15 minut.
Odcedź bulion, dodaj półfabrykat z żelatyną i wymieszaj.
Włóż mięso do butelki i napełnij bulionem. Zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij.
Schłodzić obrabiany przedmiot i przechowywać w lodówce przez 6 godzin.
Ostrożnie pokrój butelkę, wyjmij bułkę i pokrój na porcje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy