Taka przekąska mogłaby być doskonale przechowywana w lodówce przez kilka dni, ale zawsze jest spożywana szybciej. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, pomiń odpowiednie przyprawy z przepisu. Niesłodzone marchewki można zrekompensować, dodając trochę cukru.
Składniki
- marchew - 1 kg
- czosnek - półgłówki
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet jabłkowy - 50 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- Sol - 1 art.
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól i wymieszaj, dobrze ugniatając rękami.
Na małej patelni zagotuj wodę z liściem laurowym i ziele angielskie.
Zdejmij z ognia, dodaj olej, ocet i wymieszaj.
Wlej gorącą marynatę do marchewki, dodaj czarną i czerwoną paprykę, czosnek przepuszczony przez prasę i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Przenieś marchewki do przygotowanego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy