Przepis na to danie pochodzi od francuskiego kucharza Marie-Antoine carem. Klasyczne volovany to chrupiące wieżyczki z ciasta francuskiego, które można wypełnić słonym nadzieniem. Półfabrykaty mogą mieć różne kształty, ale najczęściej są okrągłe.
Składniki
- ciasto francuskie (mrożone) – 500 g
- żółtka - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż ciasto na stole i rozmroź w temperaturze pokojowej.
Wyciśnij 24 kółka szklanką.
W 12 kółkach za pomocą mniejszego kubka wyciśnij środek, aby uformować półfabrykat w kształcie pierścienia.
Połóż pierścienie na kółkach, lekko przebij spód widelcem.
Ostrożnie przenieś półfabrykaty na wyłożoną blachę do pieczenia i posmaruj żółtkiem.
Piecz volovany przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy