Zaskocz gości — podawaj na stole ciasto sushi z krewetkami. Egzotyczną przekąskę należy przygotować na kilka godzin przed wydarzeniem, ponieważ należy ją parzyć w lodówce przez kilka godzin. Podawać w towarzystwie wasabi, marynowanego imbiru i sosów.
Składniki
- czerwona ryba (małosolna) – 150 g
- krewetki - 150 g
- okrągły ryż (gotowane) – 300 g
- szynka - 50 g
- awokado - 2 kawałki
- rzodkiewka - 3 kawałki
- sałata - 2 liścia
- Zieleń - kilka gałązek
- jaja kurze - 3 kawałki
- sok z cytryny - 2 art.
- mleko - 3 art.
- masło - 20 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka lekko ubij solą, pieprzem i mlekiem.
Roztop masło na patelni, wlej półfabrykat jajeczny i smaż do miękkości.
Przenieś omlet na deskę i pokrój w paski.
Awokado przekrój na pół, obierz i pestki, posiekaj, skrop sokiem z cytryny.
Pokrój czerwoną rybę, szynkę i sałatę.
Umieść pierścień do serwowania na szerokim talerzu. Ułóż czerwoną rybę i omlet warstwami.
Rozłóż połowę ryżu i lekko ubij.
Następnie dodaj warstwy awokado, liści sałaty i krewetek.
Rozłóż pozostały ryż i wygładź powierzchnię.
Zdejmij pierścień do serwowania, udekoruj ciasto sushi rzodkiewką, ziołami i kwiatami szynki.