sałatki
22.01.2022
świąteczna sałatka z wieprzowiną, serem brie i suszonymi śliwkami
15 min
4 porcje
Świetny przepis na świąteczną sałatkę. Zapewniamy, że takie danie nie pozostanie bez uwagi. Sos słodko-kwaśny dodaje szczególnej pikanterii. Można go podawać osobno w małym sosie lub dodać do sałatki natychmiast,tak jak ja.
Składniki
- Bujenina - 200 g
- Ser Brie - 150 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 60 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- orzechy włoskie - garść
- rukola - 50 G
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- miód - 1 art.
- musztarda (ostra) – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę, ser i pomidory koktajlowe.
Umyj suszone śliwki wrzącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój śliwki na małe kawałki.
Osusz orzechy włoskie na patelni i lekko posiekaj.
W osobnym pojemniku połącz sok z cytryny, miód, musztardę, oliwę z oliwek i czosnek przepuszczony przez prasę.
Ubij masę mikserem na małej prędkości przez 40-60 sekund.
Połącz pomidory koktajlowe, wieprzowinę, suszone śliwki, ser, rukolę i orzechy.
Dodaj sól, zmielony pieprz, przygotowany dressing i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy