przekąski 10.02.2022

koreańska marchewka z sosem sojowym

15 min
8 porcji
Koreańska marchewka z sosem sojowym
maria_lapina, stock.adobe.com
0

Masz suchą marchewkę? Sytuację można naprawić, dodając trochę sosu sojowego. Przekąska okaże się soczysta i smaczna. Sos może być dowolny, ale wolę dodać lekki. Nie zmienia koloru marchwi, jest umiarkowanie słony i niezbyt gęsty.

Składniki

  • marchew - 1 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • sos sojowy (jasny) – 3 art.
  • ocet jabłkowy - 2 art.
  • Olej roślinny - 80 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 1 art.
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.

Dodaj cukier, sól i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj rękami, dobrze ugniatając marchewki.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do marchewki.

Dodaj sos sojowy, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy