Masz suchą marchewkę? Sytuację można naprawić, dodając trochę sosu sojowego. Przekąska okaże się soczysta i smaczna. Sos może być dowolny, ale wolę dodać lekki. Nie zmienia koloru marchwi, jest umiarkowanie słony i niezbyt gęsty.
Składniki
- marchew - 1 kg
- czosnek - 4 ząbki
- sos sojowy (jasny) – 3 art.
- ocet jabłkowy - 2 art.
- Olej roślinny - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.
Dodaj cukier, sól i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj rękami, dobrze ugniatając marchewki.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do marchewki.
Dodaj sos sojowy, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy