Monitorujesz swoje odżywianie? Wtedy pokochasz przepis na dietetyczne galaretki z indykiem. Bez trudności w przygotowaniu, wszystko jest niezwykle proste. Ale wynik zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Przygotuj niezbędne produkty i zacznij!
Składniki
- udo indyka - 800 g
- pierś z indyka - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - do smaku
- Zieleń (do dekoracji) – 2 gałązki
- woda (oczyszczona) – 5,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój udo i pierś z indyka na duże kawałki, opłucz i włóż do głębokiego rondla.
Dodaj obraną cebulę i marchewkę, liść laurowy, groszek i gotuj przez 3,5 godziny na małym ogniu.
Użyj łyżki cedzakowej, aby wyłowić warzywa z bulionu. Wyrzuć cebulę i pokrój marchewki w cienkie plasterki.
Dodaj sól, posiekany czosnek do bulionu i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut.
Mięso wyjąć z patelni, lekko ostudzić, oddzielić od kości i pokroić.
Ułóż mięso, marchewki i zioła na przygotowanych talerzach.
Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę i delikatnie wlej do talerzy z indykiem.
Wyślij galaretkę do lodówki na 8 godzin.