pierwsze dania 22.01.2022

bulion z grzybów leśnych

1 godz. 10 min.
4 porcje
Bulion z grzybów leśnych
Natasha Breen, stock.adobe.com
0

Smak bulionu z grzybów leśnych nie może się oprzeć po pierwszym oddechu! Mówię Ci, jak przygotować składniki i ile ich ugotować. A co dalej z bulionem-całkowicie według własnego uznania.

Składniki

  • woda - 2 L
  • grzyby leśne - 600 g
  • cebula - 1 rzecz
  • marchew - 1 rzecz
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • Olej roślinny - 1 art.
  • masło - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść grzyby z gruzu, dobrze spłucz i pokrój na mniej więcej te same kawałki.

Gotuj je przez 30 minut w osolonej wodzie, wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.

Zagotuj 2 litry czystej wody, wyślij tam grzyby i gotuj przez kolejne 30 minut.

Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor na mieszance olejów.

Wyślij smażenie do bulionu i gotuj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. Na samym końcu dodaj przyprawy.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy