Smak bulionu z grzybów leśnych nie może się oprzeć po pierwszym oddechu! Mówię Ci, jak przygotować składniki i ile ich ugotować. A co dalej z bulionem-całkowicie według własnego uznania.
Składniki
- woda - 2 L
- grzyby leśne - 600 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- sól - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- Olej roślinny - 1 art.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść grzyby z gruzu, dobrze spłucz i pokrój na mniej więcej te same kawałki.
Gotuj je przez 30 minut w osolonej wodzie, wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.
Zagotuj 2 litry czystej wody, wyślij tam grzyby i gotuj przez kolejne 30 minut.
Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor na mieszance olejów.
Wyślij smażenie do bulionu i gotuj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. Na samym końcu dodaj przyprawy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy