W klasycznym przepisie na forszmak żydowskie gospodynie domowe dodają kwaśne lub słodko-kwaśne jabłko. Dzisiaj proponuję pójść dalej i zamiast tego użyć gruszki. Wybierz umiarkowanie twarde i umiarkowanie soczyste odmiany, aby nie były zbyt wodniste.
Składniki
- śledź (filet) – 800 g
- Gruszka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 4 kawałki
- biały chleb - 2 plasterki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj jajka i obierz gruszkę ze skóry i środka. Chleb moczyć w wodzie.
Przełóż wszystkie składniki przez maszynkę do mięsa i wymieszaj forshmak.
Dodaj trochę oleju zgodnie z konwencją i dopraw potrawę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy