Brak kokotnic? Nie denerwuj się, ponieważ apetyczny julienne można gotować w tartlets w piekarniku. Ta opcja jest bardzo wygodna na świąteczny stół. A użycie jadalnych foremek do ciasta zmniejsza ilość brudnych naczyń.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 200 g
- pieczarki - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- mąka - 1 art.
- śmietana - 100 ml
- ser - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - na czubku noża
- sól - 0,5 łyżeczka
- tartaletki - 12 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ugotowany filet, pieczarki i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.
Dodaj śmietanę, czosnek przepuszczony przez prasę, sól i mielony pieprz. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Połącz smażone grzyby, gotowane filety i aromatyczny sos.
Włóż nadzienie do przygotowanych tartaletek, posyp tartym serem i ostrożnie przestaw na wyłożoną blachę do pieczenia.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.