Tradycyjnie hummus jest wytwarzany z ciecierzycy,ale można go zastąpić zwykłym groszkiem. Przepis niewiele różni się od klasycznego. Wstępnie namoczony groszek jest również gotowany i mielony z resztą składników w blenderze.
Składniki
- groszek (kłuty) – 2 szklanki
- czosnek - 3 ząbki
- Sezam - 50 g
- oliwa z oliwek - 30 ml
- sok z cytryny - 3 art.
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (zimna) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Groszek dokładnie spłucz i moczyć przez 10 godzin.
Zmień wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Groszek powinien być całkowicie ugotowany.
Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Zmiel sezam w blenderze z olejem, sokiem z cytryny i obranymi ząbkami czosnku.
Wlej zimną wodę i kontynuuj pracę blendera jeszcze przez 1 minutę.
Dodaj gotowany groszek, mieloną kolendrę, kurkumę, sól i kontynuuj mielenie, aż będzie gładkie.
Opcjonalnie możesz dodać więcej soli, soku z cytryny lub innych przypraw.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy