Tradycyjny barszcz ukraiński to gorąca zupa. Najbardziej podobnym do niego zimnym daniem jest burak i jest przygotowywany zupełnie inaczej. Ale proponuję mieszać ze sobą tradycje kulinarne w tak cudownym letnim eksperymencie.
Składniki
- Burak - 3 kawałki
- marchew (młoda) – 1 rzecz
- ogórki - 1 rzecz
- rzodkiewka - 200 g
- Zieleń - 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj buraki na tarce, zalej wodą i gotuj, aż kolor całkowicie się zagotuje.
Dopraw wywar do smaku i pozwól mu ostygnąć.
Pokrój młodą marchewkę, ogórek i rzodkiewkę w cienkie paski. Posiekaj warzywa. Możesz dodać cebulę i pieprz do smaku.
Napełnij warzywa zimnym wywarem z buraków i podawaj ze śmietaną.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy