Krewetki w frytkownicy powietrznej to bardzo smaczna i szybka przekąska, która jest przygotowywana przy udziale minimalnej ilości oleju. Krewetki w środku są bardzo delikatne dzięki chrupiącej skorupce krakersów.
Składniki
- krewetki - 100 g
- mąka (pszenna) – 2 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- bułka tarta - 2 art.
- sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - 1 art.
- sok z cytryny (do zgłoszenia) – 1 art.
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pozwól krewetkom rozmrozić, jeśli są już ugotowane. A jeśli są surowe, gotuj przez 3-4 minuty we wrzącej wodzie. Następnie odcedź, osusz i zwiń w mące.
Ubij jajko szczyptą soli, wrzuć krewetki do miski.
Na innym talerzu wsyp bułkę tartą. Lepiej jest użyć produktu domowego lub świeżego sklepu, bez obcego nieprzyjemnego zapachu i smaku. Zwiń krewetki w bułce tartej.
Nasmaruj ruszt frytkownicy olejem roślinnym. Ułóż krewetki i gotuj w 180 stopniach przez 7 do 8 minut.
Aby podać, przenieś krewetki na talerz, skrop sokiem z cytryny i dodaj aromatyczną natkę pietruszki.