Marchewki po koreańsku to wspaniała przekąska, którą można podawać na stole zarówno samodzielnie, jak i jako część innych sałatek lub przekąsek. Czerwona mielona papryka doda ostrej ostrości, podczas gdy kilka szczypt czarnego pieprzu sprawi, że marchewki będą po prostu pikantne.
Składniki
- marchew - 300 g
- sól - 1/4 łyżeczka
- cukier - 1/2 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
- mielona kolendra - 2 szczypta
- mielona czerwona papryka - 2 szczypta
- ocet (9%) – 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i umyj marchewki, a następnie zetrzyj na specjalnej tarce długimi paskami i włóż do miski.
Dodaj sól, cukier i wszystkie przyprawy. Pamiętaj dokładnie marchewki rękami, aby stały się bardziej miękkie i dały sok.
Czosnek obrać i przepuścić przez prasę, dodać do miski.
Wlej olej roślinny i ocet stołowy do miski, wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz musisz zaparzyć marchewki. Możesz spróbować po godzinie, ale lepiej włożyć do lodówki na noc.
Przed podaniem wymieszaj przekąskę, ponieważ na dnie naczynia zbierze się dużo aromatycznego soku z marchwi z przyprawami.